Babeczki wytrawne z cukinią i serem cheddar
(Inspiracja: Moje Wypieki)
250 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
2 jajka
220 ml mleka
75 ml oleju
100 g tartej cukinii
130 g tartego sera cheddar
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy aż masa będzie gładka.
Formę na muffiny wypełniamy papierowymi papilotkami, dołki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Formę wkładamy do piekarnika, pieczemy przez ok. 25-30 minut.
Porcja na ok. 12 babeczek.
Smacznego!
Mam wszystkie składniki! Może zrobię jutro :) A czy na następny dzień takie muffinki są jeszcze ok?
OdpowiedzUsuńnajlepsze są tego samego dnia, lekko ciepłe, ale kolejnego podgrzewałam je w piekarniku ;)
UsuńZrobiłam je kilka dni temu :) Wyszły dobre choć do pełni smaku czegoś im jeszcze brakuje. A na następny dzień kroiłam muffinki na pół i jadłam jak kanapki, z pomidorem malinowym i kiełkami :)
UsuńPewnie czegoś ostrego, bardziej wyrazistego - tak jak lubicie, my raczej łagodne potrawy preferujemy ;) a z tym robieniem z nich "kanapek" to jest świetny pomysł!
Usuńcos pieknego
OdpowiedzUsuń