19.03.2017

Babeczki wytrawne z cukinią i serem cheddar





Babeczki wytrawne z cukinią i serem cheddar 
(Inspiracja: Moje Wypieki)


250 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli 
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
2 jajka
220 ml mleka
75 ml oleju 
100 g tartej cukinii 
130 g tartego sera cheddar 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy aż masa będzie gładka. 
Formę na muffiny wypełniamy papierowymi papilotkami, dołki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Formę wkładamy do piekarnika, pieczemy przez ok. 25-30 minut.
Porcja na ok. 12 babeczek.


Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Mam wszystkie składniki! Może zrobię jutro :) A czy na następny dzień takie muffinki są jeszcze ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsze są tego samego dnia, lekko ciepłe, ale kolejnego podgrzewałam je w piekarniku ;)

      Usuń
    2. Zrobiłam je kilka dni temu :) Wyszły dobre choć do pełni smaku czegoś im jeszcze brakuje. A na następny dzień kroiłam muffinki na pół i jadłam jak kanapki, z pomidorem malinowym i kiełkami :)

      Usuń
    3. Pewnie czegoś ostrego, bardziej wyrazistego - tak jak lubicie, my raczej łagodne potrawy preferujemy ;) a z tym robieniem z nich "kanapek" to jest świetny pomysł!

      Usuń