22.09.2016

Racuchy drożdżowe z jabłkami





Racuchy drożdżowe z jabłkami 


2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli 
1 duże jabłko 
olej do smażenia 
cukier puder do obsypania 


Jajka łączymy z mlekiem i olejem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Dokładnie łączymy zawartość obu misek. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. 
Jabłko myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienie, kroimy na kawałki. 
Kawałki jabłek dodajemy do wyrośniętego ciasta, delikatnie mieszamy. 
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta, racuchy smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na ręczniki papierowe, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy obsypane cukrem pudrem. 
Porcja na ok. 12 racuchów. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz