8.09.2016

Mus czekoladowy z malinami (wegański)







Uwagi:
*zrobiłam ten deser, bo nie wierzyłam, że woda z ciecierzycy może naprawdę ubić się na sztywną pianę. Ona naprawdę się ubija i do złudzenia przypomina ubite białka.


Mus czekoladowy z malinami (wegański)
(Inspiracja: Jadłonomia)


150 ml aquafaby (wody z puszki ciecierzycy)
2 łyżki cukru pudru 
szczypta soli 
150 g gorzkiej czekolady 
maliny


Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. 
Wodę z ciecierzycy wlewamy do misy miksera, ubijamy ze szczyptą soli do otrzymania sztywnej piany, mniej więcej w połowie ubijania, które powinno trwać ok. 5 minut, wsypujemy cukier puder. Do ubitej piany dodajemy roztopioną czekoladę, delikatnie mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składników.
Masę przekładamy do 4 szklanych naczynek, obsypujemy malinami i wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Przepiękne zdjęcia! :)
    Ten deser jest po prostu cudowny! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat takiego musu jeszcze nie miałam okazji nigdy jeść, ale myślę, że jak nadarzy się okazja to na pewno go spróbuję. Ja sobie zachwalam mus czekoladowy z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/ i jestem zdania, że jak najbardziej warto jest go wykonywać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fascynujący wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń