Tarty szparagowe
ciasto
250 g mąki pszennej
szczypta soli
120 g zimnego masła
1 jajko
nadzienie
pół pęczka szparagów
125 g naturalnego jogurtu koziego
2 jajka
1 ząbek czosnku
sól i świeżo mielony pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, ręcznie lub z pomocą miksera. Ciastem wylepiamy 8 foremek o średnicy 10 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 15 minut.
Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe końce i dzielimy na części, odkładamy.
Jogurt kozi i jajka łączymy w misce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Każdą foremkę wypełniamy masą jajeczną, na wierzchu układamy kawałki szparagów.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
Smacznego!
fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten wpis
OdpowiedzUsuń