Pierogi leniwe
300 g ugotowanych ziemniaków
250 g tłustego twarogu
1 jajko
150 g mąki pszennej
szczypta soli
Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej (lub używamy tych, które zostały z obiadu), kolejnego dnia ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy twaróg i jajko, dokładnie łączymy składniki.
Następnie stopniowo wsypujemy mąkę ze szczyptą soli, zagniatamy ciasto.
Blat obsypujemy mąką, ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy podłużny wałek, nożem wykrawamy leniwe.
Leniwe wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli, gotujemy przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego!
Kopytka
500 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
150 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej (lub używamy tych, które zostały z obiadu), kolejnego dnia ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy jajko, łączymy składniki.
W drugiej misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i sól, stopniowo wsypujemy do ziemniaków, zagniatamy ciasto.
Blat obsypujemy mąką, ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy podłużny wałek, nożem wykrawamy kopytka.
Kopytka wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli, gotujemy przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego!
cieszę sie ze tutaj wpadłem jest wiele fajnych pomysłów!
OdpowiedzUsuńco by tu ugotować?!
OdpowiedzUsuń