Granola orzechowa
150 g płatków owsianych górskich
120 g migdałów
120 g orzechów laskowych
80 g orzechów nerkowca
80 g pestek słonecznika
3 kopiaste łyżki miodu
Płatki owsiane, migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca i słonecznik łączymy w misce. Miód podgrzewamy w garnuszku, by stał się płynny, zalewamy nim suche składniki, dokładnie mieszamy. Mieszankę równomiernie rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia, następnie kruszymy na mniejsze kawałki. Granolę przechowujemy w szczelnym słoiku.
Koktajl szpinakowy
100 g świeżego szpinaku
2 banany
100 g ogórka
250 ml soku jabłkowego, jednodniowego
Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, banany i ogórka obieramy, kroimy na kawałki. Składniki umieszczamy w wysokim naczyniu, wlewamy sok jabłkowy, miksujemy na gładką i jednolitą masę. Koktajl przelewamy do dwóch misek, obsypujemy porcją granoli i owocami (u mnie mrożone maliny i jagody).
Smacznego!
Na pewno jest to zdrowe połączenie
OdpowiedzUsuń