5.01.2016

Chałka





Chałka


300 g mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży 
2 łyżki cukru 
1/4 łyżeczki soli
1 jajko 
125 ml letniej wody 
30 g roztopionego masła 
jajko do posmarowania
mak do obsypania 


Mąkę, drożdże, cukier i sól wsypujemy do miski. Jajko łączymy z wodą. Płynną mieszankę stopniowo wlewamy do suchych składników. Ręcznie lub mikserem zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Na koniec wlewamy roztopione masło, zagniatamy ponownie, formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy folią i chowamy na noc do lodówki (jeśli chcemy chałkę przygotować tego samego dnia, miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania, na ok. 2 godziny).
Kolejnego dnia ciasto wyciągamy, krótko zagniatamy, dzielimy na 6 części, z każdej formujemy wałek, zaplatamy chałkę (filmik instruktażowy poniżej). 
Chałkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 40-60 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
Wyrośniętą chałkę smarujemy jajkiem i obsypujemy makiem, pieczemy przez ok. 25 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. 


Smacznego!  


1 komentarz: