15.01.2014

Tarta francuska z pesto, suszonymi pomidorami i serami



Tarta francuska z pesto, suszonymi pomidorami i serami
(Inspiracja: Kwestia Smaku)


350 g ciasta francuskiego
kilka łyżek pesto z tego przepisu
kulka mozzarelli
75 g sera camembert 
10 suszonych pomidorów
oliwa do skropienia tarty
sól i pieprz do smaku
liście bazylii do podania


Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy, wałkujemy, jeśli jest zbyt grube, na 3 mm placek. Wykładamy nim prostokątną blaszkę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika. Podpiekamy przez ok. 20 min aż ciasto będzie rumiane. W trakcie pieczenia ciasto będzie się wybrzuszać, należy otworzyć piekarnik i drewnianą łyżką ugnieść powstałe bąble, jednak nie robimy tego za często, dwa razy w ciągu 20 minut wystarczy. Sery kroimy w cienkie plastry, pomidory w kostkę. Na podpieczonym spodzie równomiernie rozprowadzamy pesto. Całą tartę wykładamy serami, następnie obsypujemy suszonymi pomidorami. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez ok. 10 minut.
Po upieczeniu obsypujemy listkami bazylii.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz