Uwagi:
*krem można wykorzystać na wiele sposobów, smarować gofry, przełożyć kruche ciastka, jest też idealnym kremem do tortu.
Krem daktylowy
(Inspiracja: Jadłonomia)
1 szklanka daktyli
2 łyżki masła orzechowego
1/3 łyżeczki cynamonu
Daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wodę wylewamy. W wysokim naczyniu umieszczamy namoczone daktyle, masło orzechowe i cynamon, miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu.
Krem przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce.
Naleśniki
1 szklanka mleka
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka ksylitolu (lub cukru)
szczypta soli
olej do smażenia
Składniki umieszczamy w misce, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Patelnię smarujemy olejem przy pomocy silikonowego pędzelka, porcję ciasta wylewamy na porządnie rozgrzaną patelnię, naleśniki smażymy na złotobrązowy kolor. Z podanego przepisu otrzymacie ok. 6 naleśników.
Smacznego!
na deserek
OdpowiedzUsuń