Rogaliki z makiem
ciasto
350 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
200 g masła
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
nadzienie
200 g mielonego maku (dzień wcześniej mak zalewamy wodą i odstawiamy na noc)
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki skórki pomarańczowej
80 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki dżemu pomarańczowego
1 ubite białko
lukier
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wody
Składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na 3 części, wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Namoczony mak odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy cukier puder, skórkę pomarańczową, orzechy i dżem, składniki łączymy w misce, na koniec dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy.
Jedną część ciasta wyciągamy z lodówki, wałkujemy na cienki placek, dużym talerzem wykrawamy koło, które dzielimy na 8 części. Na brzeg każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę nadzienia, zawijamy, zaczynając od dłuższego boku, tworzymy rogalika. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
Składniki na lukier rozcieramy w misce, oblewamy nim rogaliki.
Z podanego przepisu otrzymacie 24 rogaliki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz