19.12.2015

Rogaliki z makiem







Rogaliki z makiem


ciasto
350 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru 
szczypta soli
200 g masła
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

nadzienie
200 g mielonego maku (dzień wcześniej mak zalewamy wodą i odstawiamy na noc)
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki skórki pomarańczowej 
80 g posiekanych orzechów włoskich 
2 łyżki dżemu pomarańczowego 
1 ubite białko 

lukier 
1 szklanka cukru pudru 
3 łyżki wody 


Składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na 3 części, wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Namoczony mak odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy cukier puder, skórkę pomarańczową, orzechy i dżem, składniki łączymy w misce, na koniec dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy. 
Jedną część ciasta wyciągamy z lodówki, wałkujemy na cienki placek, dużym talerzem wykrawamy koło, które dzielimy na 8 części. Na brzeg każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę nadzienia, zawijamy, zaczynając od dłuższego boku, tworzymy rogalika. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. 
Składniki na lukier rozcieramy w misce, oblewamy nim rogaliki. 
Z podanego przepisu otrzymacie 24 rogaliki. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz