22.12.2013

Łosoś w cieście francuskim i sałata z sosem winegret







Łosoś w cieście francuskim i sałata z sosem winegret 
(Inspiracja: Kwestia Smaku)


opakowanie ciasta francuskiego

roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
400 g świeżego łososia
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
sól i pieprz

ulubiona poszarpana sałata
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz


Łososia myjemy, pęsetą wyciągamy ości, ostrym nożem pozbawiamy skóry.
W miseczce mieszamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, plasterki czosnku, sól i pieprz. Rybę obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po godzinie łososia wyciągamy z lodówki, dzielimy na pasy o wymiarach ok. 5x10 cm. Ciasto francuskie rozwijamy, na jego brzegu układamy pasy łososia, zwijamy w roladkę, którą dzielimy na 4 części. Każdą część smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok 20 minut.
Przygotowanie sałaty: w misce umieszczamy poszarpaną sałatę. W drugiej, małej miseczce łączymy sok z cytryny z oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę zalewamy sosem, całość delikatnie mieszamy łyżką.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz