24.11.2013

Brownie z solonym karmelem



Uwagi:
*to najlepsze brownie jakie zrobiłam i jadłam, perfekcyjne.


Brownie z solonym karmelem
(Inspiracja: White Plate)


solony karmel
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka soli morskiej

brownie
250 g gorzkiej czekolady (60%)
150 g masła
1 szklanka cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
pół łyżeczka soli morskiej


Solony karmel: na patelnię wsypujemy cukier i zalewamy go wodą. Podgrzewamy mieszając od czasu do czasu, aż płyn nabierze bursztynowego koloru (trwa to ok. 6 minut). Gdy masa nabierze odpowiedniego koloru, patelnię ściągamy z ognia, wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy. Ponownie ustawiamy patelnię na ogniu, wsypujemy sól i mieszamy do momentu aż karmel będzie gładki.
Brownie: prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, następnie ściągamy miskę z garnka, wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy łyżką. Wbijamy po jednym jajku, dobrze mieszając przed dodaniem kolejnego. Wlewamy ekstrakt, mieszamy.
W drugiej misce łączymy mąkę, kakao i sól. Mieszankę wsypujemy do płynnej masy, całość mieszamy łyżką, aż składniki dobrze się połączą.
Połowę masy przelewamy do formy. Wierzch oblewamy połową przygotowanego karmelu, który następnie przykrywamy resztą ciasta.
Pieczemy przez 30 minut.
Upieczone brownie, lekko ciepłe, kroimy w kwadraty, oblewamy karmelem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz