3.04.2013

Chleb tostowy





Chleb tostowy


540 g mąki pszennej (użyłam typ 450)
300 ml ciepłej wody
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
czubata łyżka miękkiego masła
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej


Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy gładkie ciasto, ręcznie lub z pomocą miksera. Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przekładamy je do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrastania na 60 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek i przekładamy go do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (11x25 cm). Wierzch smarujemy olejem, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrastania na 40 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 30 minut. Gotowy wyjmujemy z formy i ponownie wstawiamy do piekarnika, dopiekamy przez 15 minut. Po upieczeniu studzimy.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz