28.10.2015

Torta della Nonna





Torta della Nonna


ciasto
400 g mąki pszennej
150 g cukru
skórka starta z jednej cytryny
szczypta soli 
200 g zimnego masła
1 jajko

budyń
500 ml mleka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
laska wanilii 

wierzch
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
cukier puder


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki placek, wylepiamy nim dno i boki formy o średnicy 24 cm, powierzchnię nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika, podpiekamy przez ok. 20 minut. Drugą część ciasta chłodzimy w lodówce. 
Budyń: żółtka ucieramy z połową cukru, do masy dodajemy mąkę i pół szklanki mleka, mieszamy. 
Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy pozostały cukier i ziarenka z laski wanilii, doprowadzamy do wrzenia po czym wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę, energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy budyń równomiernie rozprowadzamy na podpieczonym spodzie. 
Drugą część ciasta wałkujemy na cienki placek, który nakładamy na warstwę budyniu, dokładnie sklejamy boki tarty. 
Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut (jeśli wierzch będzie zbyt szybko się przypiekał przykrywamy go folią aluminiową).
Po upieczeniu wierzch obsypujemy płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. 


Smacznego!


22.10.2015

Rogale pszenne z makiem







Rogale pszenne z makiem


400 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 
2 łyżeczki cukru 
1 łyżeczka soli
1 szklanka letniej wody 
2 łyżki oliwy z oliwek
jajko do posmarowania
mak do obsypania


Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą. Stopniowo wlewamy wodę z oliwą, zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm, dzielimy na 6 równych części, każdy trójkąt zwijamy zaczynając od dłuższego boku, formujemy rogalika.
Rogaliki smarujemy jajkiem i obsypujemy makiem, przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na ok. 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Napuszone rogale wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. 


Smacznego!

12.10.2015

Sałatka z kaszą jaglaną, kurczakiem, awokado i suszonymi pomidorami





Sałatka z kaszą jaglaną, kurczakiem, awokado i suszonymi pomidorami 
(Przepis pochodzi od Ani z "moja w tym głowa")


1/2 szklanki kaszy jaglanej 
1 i 1/2 szklanki wody 
szczypta soli

pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 awokado + cytryna do skropienia
6 suszonych pomidorów
2 łyżki koperku 

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny 
sól i świeżo mielony pieprz 


Kaszę płuczemy, wlewamy wodę, wsypujemy sól, gotujemy do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.
Kurczaka myjemy, pozbawiamy żyłek, kroimy w kostkę i gotujemy na parze. Awokado obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Koperek siekamy.
Kaszę jaglaną łączymy z kawałkami kurczaka, awokado, suszonymi pomidorami i koperkiem. 
Oliwę z oliwek i sok z cytryny łączymy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wlewamy do sałatki, dokładnie mieszamy, w razie potrzeby ponownie doprawiamy. 
Porcja na 2 osoby. 


Smacznego!

11.10.2015

Lody bananowe z kakao







Uwagi:
*w roku poprzednim pokazywałam przepis na lody bananowe (przepis).


Lody bananowe z kakao


4 banany
200 g gęstego jogurtu naturalnego 
5 łyżek kakao 


Banany kroimy na części, wkładamy do pojemnika i chowamy w zamrażarce do całkowitego zamrożenia. 
Zamrożone banany umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy jogurt naturalny i kakao, miksujemy blenderem na gładką i jednolitą masę. 
Lody przekładamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki na około godzinę, po tym czasie łyżką do lodów nakładamy porcję i jemy do woli. 

Smacznego!