27.04.2015

Mleko kokosowe





Uwagi:
*na blogu znajdziecie również przepis na mleko migdałowe (tutaj).
**jakiś czas temu pokazywałam przepis na owsiankę na mleku kokosowym (tutaj).
***mleko kokosowe ma tendencje do rozwarstwiania, przed użyciem należy nim solidnie wstrząsnąć. 


Mleko kokosowe


1 kokos lub 50 g wiórków kokosowych 
1/2 litra wody


Rozłupanie kokosa to spore wyzwanie, najpierw należy wbić wkręt w jeden z trzech otworów, do butelki wlewamy wodę kokosową znajdującą się wewnątrz. Następnie młotkiem obijamy kokos do momentu aż skorupa pęknie, wyciągamy wnętrze, obieramy z brązowej skórki i kroimy na kawałki, które umieszczamy w kielichu blendera, wlewamy wodę i miksujemy na średnich obrotach przez ok. 2 minuty. Mleko przelewamy przez gazę, dokładnie wyciskamy i przelewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce przez 3-4 dni.


Smacznego!


25.04.2015

Ciasto z rabarbarem i kruszonką



Ciasto z rabarbarem i kruszonką


ciasto
2 jajka
1/2 szklanki cukru 
3/4 szklanki mąki pszennej 
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g stopionego masła

nadzienie
3 łodygi rabarbaru 

kruszonka
50 g zimnego masła
70 g mąki pszennej
2 łyżki cukru


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Na koniec wlewamy roztopione masło, miksujemy. 
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki. 
Składniki na kruszonkę rozcieramy między palcami. 
Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przelewamy do formy, obsypujemy kawałkami rabarbaru i kruszonką. 
Pieczemy przez ok. 45 minut. 


Smacznego!

14.04.2015

Pleśniak






Pleśniak


3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
4 żółtka 
1 czubata łyżka kakao
słoik powideł śliwkowych 
4 białka + 1/2 szklanki cukru 


Mąkę, cukier i proszek do pieczenia łączymy w misce. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, składniki rozcieramy między palcami, wbijamy żółtka, szybko zagniatamy. 
Ciasto dzielimy na trzy części (dwie mniejsze, jedna większa). Jedną mniejszą część łączymy z kakao. Każdą porcje ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na godzinę. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Większą część ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i wylepiamy nim dno prostokątnej formy o wymiarach 28x22 cm. Wierzch smaruje powidłami śliwkowymi. Porcję ciasta z dodatkiem kakao trzemy na tarce i obsypujemy nim powidła. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, bezę równomiernie rozprowadzamy na warstwie ciasta z dodatkiem kakao. Ostatnią część ciasta również trzemy na tarce i obsypujemy nią wierzch ciasta.
Pieczemy przez ok. 60 minut. Jeżeli wierzch zbyt szybko będzie się przypiekał należy przykryć go folią. 


Smacznego!

11.04.2015

Ciasto z dżemem i orzechami





Ciasto z dżemem i orzechami


3 jajka 
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju 
4 łyżki ulubionego dżemu 
garść posiekanych orzechów laskowych 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. 
Na koniec wlewamy olej, łączymy składniki.
Ciasto przelewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ozdabiamy kleksami z dżemu i obsypujemy posiekanymi orzechami. 
Pieczemy przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.


Smacznego!

7.04.2015

Risotto z łososiem







Risotto z łososiem 


1 łyżka oleju
1 mała cebula
200 g ryżu do risotto (użyłam sant'andrea)
250 ml białego wina (użyłam półsłodkiego)
750 ml bulionu
100 g mascarpone 
400 g świeżego łososia
2 łyżki sosu sojowego


Olej rozgrzewamy na patelni, cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej i szklimy przez kilka minut. Do cebuli wsypujemy ryż, który podsmażamy przez chwil kilka, cały czas mieszając. 
Następnie wlewamy wino, mieszamy od czasu do czasu. Gdy wino odparuje, partiami wlewamy bulion, czekając aż ryż wchłonie cały płyn przed wlaniem kolejnej porcji. Na koniec dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy. 
Łososia myjemy, oczyszczamy z ości i dzielimy na trzy części, które skrapiamy sosem sojowym. Grillujemy przez ok 5-7 minut z każdej strony. 
Porcję risotto nakładamy na talerz, na wierzch nakładamy kawałek łososia. 


Smacznego!