29.09.2014

Tort marchewkowy z mascarpone





Uwagi:
*sezon na dynię trwa, zamiast marchewki możecie użyć tartej dyni.
**przepis na ciasto marchewkowe w innej wersji znajdziecie tutaj.


Tort marchewkowy z mascarpone


ciasto
3 jajka
2 łyżki miodu
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g mąki pszennej
160 g cukru 
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody 
1 czubata łyżeczka cynamonu
szczypta soli
330 g tartej marchewki 

krem
250 g serka mascarpone
200 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru 


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
Jajka, miód, olej i ekstrakt waniliowy łączymy w jednej misce. W drugiej mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. 
Suche składniki wsypujemy do mokrych, mieszamy. Następnie dodajemy tartą marchewkę, dokładnie łączymy składniki.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy, wierzch wyrównujemy. Pieczemy przez ok. 50-60 minut.
Mascarpone, śmietankę i cukier puder umieszczamy w misce, miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. 
Ostudzone ciasto dzielimy na dwa blaty (do tej czynności najlepiej użyć noża z piłką). Pierwszy blat układamy na talerzu, rozprowadzamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem, który smarujemy pozostałym kremem. Gotowe.


Smacznego!


23.09.2014

Zupa dyniowa z parmezanem





Uwagi:
*przepis pochodzi z książki Na każdą porę autorstwa Sophie Dahl, trochę go zmodyfikowałam.
**lubimy bardzo gęste kremy, jeśli chcecie by zupa była rzadsza dolejcie więcej bulionu (przepis zalecał użycie ponad 3 szklanek). 


Zupa dyniowa z parmezanem


1 dynia hokkaido (1,2 kg)
1 cebula 
1 łyżka oleju
1 i 1/2 szklanki bulionu 
2 liście laurowe
szczypta gałki muszkatołowej 
2 łyżki śmietanki 30%
sól i pieprz 
2 łyżki uprażonych pestek dyni 
garść parmezanu


Dynię pozbawiamy wnętrzności, obieramy i kroimy w kostkę. 
Cebulę obieramy i drobno siekamy. 
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy dynię i cebulę. Chwilę podgrzewamy.
Wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe i szczyptę gałki muszkatołowej, gotujemy przez ok. 15 minut aż dynia będzie miękka.
Następnie wyciągamy liście laurowe, zupę miksujemy belenderem na gładki krem. 
Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. 
Porcję zupy obsypujemy pestkami dyni i tartym parmezanem.
Podany przepis to 4 porcje.


Smacznego!

20.09.2014

Razowe bułki z migdałowym pesto, jajkiem sadzonym i awokado.







Razowe bułki z migdałowym pesto, jajkiem sadzonym i awokado


bułki
170 g mąki pszennej razowej
130 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego 
1 łyżka pestek dyni
1 łyżeczka miodu gryczanego
200 ml letniej wody 
+ jajko do posmarowania i ziarna do obsypania 

pesto migdałowe
50 g migdałów
25 g tartego parmezanu
garść listków bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól do smaku

dodatkowo
4 liście sałaty
4 jajka
1 awokado
garść rzeżuchy


Mąki łączymy z drożdżami, solą i ziarnami. Następnie dodajemy miód i stopniowo wlewamy wodę. Zagniatamy gładkie ciasto, następnie formujemy kulę, którą wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, z każdej formujemy bułkę. Bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie bułki smarujemy 
jajkiem i obsypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w 190 stopniach.
Składniki na pesto umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładką masę. 
Jajka wbijamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy pokrywką i smażymy przez ok. 2-3 minuty.
Awokado myjemy, pozbawiamy pestki, obieramy i kroimy w paseczki.
Wystudzone bułki dzielimy na dwie części, spody smarujemy pesto, nakładamy liście sałaty, następnie jajko sadzone i kawałki awokado, całość obsypujemy rzeżuchą. Przykrywamy górną częścią bułki. 


Smacznego!

17.09.2014

Koktajl (mango, szpinak, pomarańcza)





Uwagi:
*dojrzałe mango to takie, w którym lekko zatapia się palec pod naciskiem. Jeśli kupimy twarde, musi poleżeć kilka dni.
**podobny przepis na koktajl z dodatkiem szpinaku znajdziecie tutaj.
***inne koktajle znajdziecie w zakładce do picia.


Koktajl (mango, szpinak, pomarańcza)


1 dojrzałe mango (waga ze skórką i pestką ok. 350 g)
sok wyciśnięty z dużej pomarańczy 
bardzo duża garść szpinaku


Mango myjemy, obieramy i kroimy na kawałki, które umieszczamy w blenderze. Dodajemy sok z pomarańczy i opłukane liście szpinaku. Składniki miksujemy na gładki płyn. Podany przepis to porcja dla jednej osoby. 


Pij na zdrowie!

16.09.2014

Burgery z pieczonym łososiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą





Uwagi: 
*podany przepis na bułki jest tym, z którego zazwyczaj korzystam robiąc burgery, ciasto jest łatwe w przygotowaniu i szybko wyrasta.
**z podanego przepisu otrzymacie 6 średniej wielkości bułek.
***inne przepisy na burgery znajdziecie tutaj i tutaj.


Burgery z pieczonym łososiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 


bułki
300 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżka cukru 
1 łyżeczka soli 
220 g ciepłego mleka 
białko do posmarowania
czarny sezam do obsypania 

łosoś
300 g łososia
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
szczypta świeżo mielonego pieprzu 

dodatki
kulka mozzarelli 
6 suszonych pomidorów 
liście bazylii
keczup (przepis)


W misce łączymy mąkę z drożdżami, cukrem i solą, stopniowo wlewamy mleko i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około godzinę. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, którą spłaszczamy i układamy na blasze. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia (trwa to ok. 30 minut). Wyrośnięte bułki smarujemy białkiem i obsypujemy czarnym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. 
Łososia myjemy, pęsetą wyciągamy ości. 
Sos sojowy, miód i pieprz łączymy w misce, wkładamy do niej łososia i dokładnie obtaczamy go w marynacie. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w tej temperaturze pieczemy rybę przez 30 minut. 
Trzy bułki dzielimy na dwie części, spody smarujemy keczupem, układamy liście bazylii, kawałek upieczonego łososia, ponownie liście bazylii, następnie plastry mozzarelli i suszone pomidory. Przykrywamy górną częścią bułki, którą również smarujemy keczupem. W środek burgera wbijamy wykałaczkę. 


Smacznego!


12.09.2014

Lody czekoladowe





Lody czekoladowe 


100 g gorzkiej czekolady
200 g śmietanki 30%
150 g słodzonego mleka skondensowanego 
1/3 szklanki mleka (użyłam 2%)
1 łyżka kakao 


Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. 
Śmietankę ubijamy mikserem przez 30 sekund do uzyskania masy o gęstej konsystencji. Wlewamy mleko skondensowane i mleko, miksujemy tylko do połączenia składników.
Na koniec wlewamy czekoladę i wsypujemy kakao, miksujemy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. 
Masę lodową przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.


Smacznego!

6.09.2014

Spaghetti z pomidorami i serem pecorino







Spaghetti z pomidorami i serem pecorino


200 g makaronu spaghetti 
4 pomidory 
ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki tartego sera pecorino 
szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz
liście bazylii + plastry sera pecorino do podania 


Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 
Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojone pomidory i czosnek. Smażymy przez ok. 7 minut. Następnie wsypujemy ser, mieszamy aż się rozpuści, wyłączamy palnik. Doprawiamy papryką, solą i pierzem. 
Do sosu dodajemy ugotowane spaghetti, dokładnie mieszamy. 
Całość obsypujemy poszarpanymi listkami bazylii i plastrami pecorino. 


Smacznego!


2.09.2014

Grzanki z pomidorami i bazylią (bruschetta)





Grzanki z pomidorami i bazylią (bruschetta) 


2 pomidory malinowe
garść listków bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego 
sól do smaku 
bagietka
ząbek czosnku
tarty parmezan  


Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Liście bazylii rozrywamy na małe kawałki, dodajemy do pomidorów. Wlewamy oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i mieszamy.
Grube kromki bagietki skrapiamy oliwą, grillujemy z dwóch stron, nacieramy czosnkiem i obsypujemy tartym parmezanem. Na tak przygotowaną bagietkę nakładamy porcję pomidorowej mieszanki.


Smacznego!